Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ

(Όχι, δεν είναι ένα άρθρο πολιτικό, είναι για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η αγανάκτηση ήταν catch phrase)

Σήμερα που πρωτοάνοιξα το μπλογκ με έχει πιάσει κάτι σαν λογοδιάρροια, μου ρχονται θέματα προς ανάπτυξη συνεχώς. Και όπως γύριζα από τη δουλειά με το Μετρό σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνω αυτό που πολλοί σκέφτονται: Να βρίσω λίγο τα Μέσα.


ΜΕΤΡΟ


Αυτό το 'Θαύμα' των Μέσων εμφανίστηκε στις αρχές του 2000 στην αγαπημένη Αθήνα και προκάλεσε πανζουρλισμό (δεν ξέρω αν έτσι ήταν, φαντάζομαι ανθρώπους να τρέχουν μέσα και να φωνάζουν τι ωραίο που είναι). Βέβαια, όταν η Αθήνα γιόρταζε την έναρξη λειτουργίας του βέβαια, η Γαλλία γιόρταζε τα ΕΚΑΤΟ, ναι, 100 (!!!) χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του δικού της! Δεν παύει όμως να το κάνει ένα υπερσύγχρονο μέσο πλέον για τα δεδομένα της Ελλάδας. 


Αλλά παρόλα αυτά φυσικά κ δεν γίνεται όλα να ναι τόσο ρόδινα.


-Εκατοντάδες άτομα μπαίνουν καθημερινά, σε στριμώχνουν από δω και από κει, σε χουφτώνουν, σε κάνουν να λιποθυμάς από τις μυρωδιές.
-Παππούδες-γιαγιάδες σε αναγκάζουν να σηκώνεσαι με τους αγενέστερους τρόπους για να τους παραχωρήσεις θέση ακόμα και αν εσύ έχεις άλλες 20 στάσεις για να κατέβεις ενώ αυτοί μόλις μία!
-Πας να βγεις από το βαγόνι και ξαφνικά βλέπεις μπροστά σου ένα τσούρμο να σε σπρώχνει πάλι μέσα. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΑΛΑΚΕΣ!
-Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, έχεις τις ανακοινώσεις που βγάζουν από τα μεγάφωνα. "Παρακαλούνται οι επιβάτες να αναμένουν την αποβίβαση των επιβατών προτού επιχειρήσουν να εισέλθουν στο συρμό", "Παρακαλείσθε να επικυρώνετε τα εισιτήριά σας και να τα φυλάσσετε έως ότου αποχωρήσετε από τον σταθμό αποβίβασης" κλπ. Ποιο είναι το πρόβλημα? Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ που τους κυβερνά εκεί μέσα. Πως θα καταλάβει ο μέσος βλάκας τι του λέτε όταν χρησιμοποιείτε τόσο μεγαλοπρεπείς λέξεις ίσα ίσα για να φανείτε εκλεπτισμένοι? Πως θα καταλάβει η γριά να περιμένει να βγω απτο βαγόνι πριν μπει? Πως θα καταλάβουν ότι στις κυλιόμενες δεξιά καθόμαστε και αριστερά ανεβαίνουμε? ΠΌΖΕΡΟΙ.

P.s. Υπάρχουν και τα καλά, αυτά όπου αράζεις στον σταθμό και ακούς να παίζει Imperial March από Star Wars, Ζορμπά, το theme του Godfather, ίσα για να χαρείς που ακούς κάτι τέτοιο.



ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ

Είναι για τον πούτσο. Βρώμικο, με βρωμιάρηδες επιβάτες, που σου καταστρέφουν τα πνευμόνια με την μυρωδιά τους. Α, ΚΑΙ αργό.

P.s. Καλό? Τι καλό να χει? Α, ναι, σε μεταφέρει σε κανα 2 καλά μέρη



TRAM


Σχετικά πρόσφατο στην Αθήνα, είναι κάτι σαν Remake του παλιού Τραμ που γνωρίζουμε όλοι ότι υπήρχε, από το γνωστό τραγούδι "Το τραμ το τελευταίο" (Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο τίτλος, είναι πάντως ο μόνος στίχος που ξέρω). Η χρησιμότητά του? Να σε πηγαίνει από Κέντρο, Σύνταγμα, στην Παραλία. ΜΟΝΟ. 

-Γιατί δεν εξυπηρετεί και ιδιαίτερα κανέναν, είναι αργό και σταματάει μέχρι και σε φανάρια. 
-Είναι ιδανικό μέσο για 15-16χρονα που δεν έχουν μεταφορικά και θέλουν να πάνε να ψήσουν τα κορμάκια τους στον καυτό αθηναϊκό ήλιο. Άντε και να τα πάει σε κανένα club κάτω στην παραλιακή.
-Ο κόσμος εκεί μέσα επίσης βρωμάει κάποιες φορές, όταν για παράδειγμα γυρνάνε τα 16χρονα από την παραλία με αλάτια μέσα στις βρωμερές μασχάλες τους.

P.s. Η διαδρομή προς Γλυφάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ωραία ένα καλοκαιρινό απόγευμα. (ακούστηκε αδερφίστικο)



ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ & ΤΡΟΛΛΕΫ


Διαχρονικά μέσα μεταφοράς, αρχαιοτάτων χρόνων. Και ποιος δεν τα χει χρησιμοποιήσει, έχουν άπειρες γραμμές, άπειρα δρομολόγια. Τα μεγέθη τους είναι μικρά, μεσαία, μεγάλα.

Βαρέθηκα ήδη να αναφέρομαι σε αυτά. Τα ξέρετε ήδη, στριμόκωλα, με βρωμερό κόσμο, συχνά και τρελό κόσμο. 

Αλλά αυτό που θα θελα να σχολιάσω για μισό λεπτό είναι κάποια συγκεκριμένα λεωφορεία φαντάσματα. Ναι, υπάρχουν. Είναι αυτά τα λεωφορεία που δεν είναι πολύ μεγάλης προτίμησης και επομένως έχουν και μικρή συχνότητα. Αυτά τα καταραμένα που περιμένεις 10 ώρες για να ρθουν και τελικά απογοητεύεσαι, φεύγεις από την στάση, και πάνω που χεις φύγει αποφασίζουν να περάσουν. ΘΑΝΑΤΟΣ σε αυτά.

P.s. Κάτι καλό δεν μου ρχεται τώρα, ε όλο και κάποιος δεν θα γνώρισε κάποιον μέσα σε αυτά?



Αυτά για τα μέσα. Θέλω να πιστεύω ότι ήμουν περιεκτικός και να μην ξέχασα κάτι ακόμα που να με κάνει να τα μισώ. 
Daedalos OUT (Μπα, ακόμα δεν ακούγεται καλό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου